Nieuwe Meerbode - woensdag 23 juni 2004 en www.nieuwmeerbode.nl

Straattheaterfestival druk bezocht,
maar anders dan anders

De Ronde Venen - Zaterdag jl. werd voor de twaalfde keer het Straattheaterfestival van De Ronde Venen gehouden. Het weer werkte goed mee, het was gezellig druk in het centrum, maar toch was het festival anders dan andere jaren. Volop muziek, maar of het nu kwam door de vele kraampjes, het had meer weg van een gezellige jaarmarkt met veel muziek. Het was druk, dus aan belangstelling niet te klagen. Alleen was het andere jaren meer een theaterstraatfestival. Het bekende kinderkoor de Regenboog was één van de plaatselijke koren die de sfeer in het dorp muzikaal verhoogde met enkele liedjes uit hun musical die zij binnenkort zullen opvoeren in de Meyert.

Polder Paters
Ook gaven de bekende 'Polder Paters' weer acte de présence. Zij presenteerden hun nieuwste show. Vele jaren zijn ze al te gast op diverse Straattheaterfestivals zoals uiteraard in Mijdrecht, maar ook in Medemblik, Noordwijkerhout en Woerden zijn ze graag geziene artiesten. Met hun ludieke acts gebaseerd op dans en playback weten ze al zo'n 7 jaar het publiek te entertainen. Middels diverse Disco Classics, afgewisseld met andere vrolijke klanten, lieten de Polder Paters zien wat ze wederom uitgedacht hadden. De show, kleding en muziek is door deze groep zelf bij elkaar gebracht tot één groot geheel. 26 Juni zal de groep wederom present zijn (alweer voor het vijfde jaar) op het Straattheaterfestival in Woerden en daar zullen zij maar liefst drie keer hun opwachting maken. Vanaf 12.00 uur bent u van harte welkom in het centrum van Woerden.

 

 
 

   

 

Utrechts Nieuwsblad - Zaterdag 19 juni 2004

Polderpaters gaan door zolang ze er lol in hebben

Door Raymond Boere

DE RONDE VENEN - Het had weinig gescheeld of de Polderpaters uit Mijdrecht hadden niet meer bestaan.

Twee jaar geleden was de motivatie gezakt tot het dieptepunt, maar juist in dat jaar wonnen ze de aanmoedigingsprijs op het straattheaterfestival in Mijdrecht. Met nieuwe inspiratie staan de tien leden dit jaar toch weer op straatfestivals in Mijdrecht en Woerden.

Balletdansen in een karatepak op Kung Fu Fighting van Carl Douglas. Of een travestiet in jurk met tijgerprint op laten komen als Tina Turner. Het zijn slechts enkele van de vele sketches waar de Polderpaters succes mee boeken op de straatfestivals in de regio. ,,Je kunt het vergelijken met een playbackshow. Het is het simpelste van het simpelste, maar mensen vinden het leuk. En het geeft ons een kick om mensen aan het lachen te krijgen,'' zegt R.Oudshoorn van de Polderpaters. Zes jaar geleden begon de vriendengroep bij wijze van grap met hun optredens in de plaatselijke dansschool. Om de pauzes wat op te vullen parodieerden ze vooral disco-classics uit de jaren zeventig en tachtig. Niet om de liefhebbers van deze muziek te kijk te zetten, maar gewoon voor de lol. Want disco-classics vinden ze zelf geweldige muziek.Zolang ze zelf de grootste lol hebben, blijven ze doorgaan met de Polderpaters. ,,We willen ieder jaar een nieuwe show hebben, maar het wordt steeds moeilijker om geschikte muziek te vinden en daar verrassende acts op te verzinnen,'' zegt Oudshoorn. Om toch genoeg inspiratie op te doen, speuren ze de muziekzenders op televisie af voor leuke danspasjes en komen ze geregeld bij elkaar om stapels cd's door te worstelen. Voorlopig is het ze dit jaar weer gelukt.


foto Marnix Schmidt

 
 

 

   
 

Zenderstreeknieuws - 25-06-03

 
 

 

   
 

Het Witte Weekblad - Editie 63 - week 25

 
 

 

   
 

WeekendWijzer van 2 augustus 2002:

De PolderPaters

"We gaan door zolang iedereen het leuk vindt"

Door André Veenstra

Nog nèt niet bekend van radio en TV, wél van de verschillende straattheaterfestivals in de regio, zoals in Mijdrecht en Woerden. Inmiddels zijn de PolderPaters ook graag geziene gasten bij het straattheaterfestival in Medemblik. Wie weet komen er meer verzoeken voor optredens van deze Rondeveense dansgroep die louter uit jeugdige mannen bestaat. Een vriendengroep die opvalt door hun herkenbare en verfrissende presentaties. Dat getuigt van een aantal visitekaartjes van straattheaterfestival organisatoren en impresario's. "Bel eens even met ons", zo wordt gevraagd. Ook het publiek kan de PolderPaters waarderen, gelet op de vele positieve reacties na een optreden. Desgevraagd kwamen enkele leden van de groep op bezoek voor een interview.

Hoe zijn de PolderPaters ontstaan?
Robert Oudshoorn vertelt daarover het volgende: "De PolderPaters zijn eigenlijk een vriendengroep afkomstig uit Mijdrecht en Wilnis. Zo'n vijf jaar geleden is het allemaal begonnen met een grap door bij de dansstudio van Jan Verburg in Mijdrecht tijdens het afdansen de pauzes op te vullen. Na een paar biertjes ontstond het idee om verkleed bekende disco classics te playbacken in de vorm van wat danspassen. De bekende Nederlandse zanggroep Pater Moeskroen stond ons daarbij als voorbeeld voor ogen wat betreft de naam. Voor eigen rekening hebben we toen bruine pijen aangeschaft. Tijdens de afdansavonden hebben we het licht gedempt, kaarsen aangestoken en er een soort kerkomgeving van gemaakt. Vervolgens hebben we een mistery-act opgevoerd. Daarbij diende gregoriaanse muziek als intro en Liefde voor muziek van Raymond van 't Groenewoud als dansmuziek. Door de speciale kleding, zoals de pijen, wordt zoiets theatraal. Omdat we binnenshuis veel succes hadden, kwam het idee om ons aan te melden voor het Mijdrechtse Straattheaterfestival in 1998. Dat hebben we toe gedaan en was ons eerste optreden naar buiten een feit. De jaren erna zijn we steeds gevraagd om mee te doen. Dit jaar ontvingen we zelfs een aanmoedigingsprijs van de organisatie."

Uit hoeveel man bestaat de groep?
"Dat was toen nog een heel losse groep", vult Joris Drubbel aan, die samen met zijn broers Mathijs en Wouter eveneens deel uitmaakt van de PolderPaters. "Na enkele avonden werd het pas een hechte groep die inmiddels uit elf personen bestaat. Allemaal jonge mannen in de leeftijdsgroep van 21 tot 27 jaar die best van een geintje houden als het om een verkleedpartij gaat en om een dansje te maken. We hebben een simpele formule, playbacken op herkenbare muziek, meestal disco classics en doen dat niet langer dan een kwartier of zo. Daarbij presenteren we verschillende acts, waarbij we ook van kleding wisselen. De ene keer zijn het zes PolderPaters die dansen, een andere keer zijn het vijf jongens verkleed als non. Sommigen gaan ook wel eens op de bühne als travestieten. Dat zorgt allemaal voor veel hilariteit bij het publiek, want die verwachten dit soort acts niet met liedjes die iedereen wel kent.

Het komt bovendien allemaal ongekunsteld over en de toeschouwers ervaren dat als verfrissend."

Oefenen jullie wel eens?
PolderPater Remco van Dijk: "De optredens die we met elf man doen studeren we van tevoren in. We doen dat nu intensiever dan een paar jaar geleden. Dat komt omdat je ook meer kwaliteit op het podium wilt neerzetten. Zo'n één avond per maand zijn we er wel mee bezig en in het voorjaar en de zomer repeteren we wat vaker. De liedjes selecteren we met elkaar, waarna ze achter elkaar worden gezet op een CD. Daarop wordt gedanst. Oefenen doen we bij vrijwilligers op locatie. Soms ontstaan levendige discussies onderling wat we gaan doen en vooral hoe we het gaan doen op het podium. Dat gaat niet altijd van een leien dakje, maar door de discussies komen er vaak ideeën los die erg bruikbaar zijn. Zodra de PolderPaters op het podium staan komen ze steeds meer in hun rol. De personen die de rol spelen hebben dan een andere uitstraling. Het publiek weet dat en waardeert het als je op dat moment 'anders' bent. De liedjes nodigen uit tot uitbundig meeswingen met de groep. Na afloop komen de mensen naar je toe om je te bedanken voor de ongein. Je krijgt allerlei complimenten en ze zeggen genoten te hebben. Dat geeft toch een stukje plezier en een tevreden gevoel. Ondanks het feit dat mensen je als artiest zien, blijven we amateurs en natuurlijk gewoon onszelf. De toneelkleding kopen we ook zelf, daarmee zijn we per jaar tussen de vijftig en honderd euro kwijt. Niet veel, maar soms kunnen we aan gebruikt materiaal komen dat voor ons nog goed genoeg is."

Zijn er al meer verzoeken om optredens?
Robert Oudshoorn: "Ja, behalve in Mijdrecht zijn we onlangs ook gevraagd in Woerden, in dit jaar ook in Medemblik, en er gaan zelfs geruchten voor het Oeral festival op Terschelling volgend jaar, maar dat wachten we wel af." Suggesties zijn ook gedaan om acte de présence te geven bij winkelopeningen en dergelijke. Maar of we dat gaan doen… We hebben allemaal ons werk en dat heeft eigenlijk niets met de PolderPaters te maken. Zelf ben ik wel actief in de muziek, maar ook dat staat er los van. Al met al kunnen we, behalve in het weekend, dus niet altijd optreden. Het moet daarnaast ook leuk en exclusief blijven.

Wij hebben niet zo maar een reeks verschillende opvoeringen op de plank liggen. Niettemin willen we toch meer variatie in ons optreden. De pater- en nonnenkostuums blijven ook in de toekomst een hoofdrol spelen. Daarnaast willen we andere verkleedpartijen in het programma inbrengen. De bedoeling is snelheid in het optreden van 15 minuten te brengen. Daarin zitten drie verkleedpartijen met nieuwe muziek om het verrassingseffect in stand te houden. We vinden het een eer om voor de festivals uitgenodigd te worden en dan willen we ook wat goeds op de planken brengen!"

Krijgen jullie een vergoeding?
"Nee, we zijn en blijven amateurs. We werken tegen kostprijs, waarbij ons reisgeld door uitnodigende organisatie wordt vergoed. Zelfs de kostuums betalen we uit eigen zak. Tenslotte zien we de PolderPaters als een hobby, zo is het immers ook begonnen. Of we over een sponsor hebben nagedacht? Welzeker. Maar een sponsor verwacht publiciteit, hij wil wat terug voor zijn geld. Op onze kostuums, zoals de pijen bijvoorbeeld, kun je moeilijk de naam van de sponsor borduren. Dat staat niet. Bovendien willen we vrij blijven van verplichtingen en financiële donaties. Tot nu toe kunnen we onze hobby zelf betalen. Mocht het uitgroeien naar professionelere prestaties, kunnen we altijd nog van standpunt veranderen. Nu voeren we met een beperkt budget zelf onze promotie- en reclamecampagnes met zelfgemaakte posters, ansichtkaarten en visitekaartjes, maar de beste reclame is de mond tot mond reclame. Dat merken we als we uitgenodigd worden." Aldus Oudshoorn.

En de erkenning als 'artiest'?
De PolderPaters krijgen ook in de lokale media inmiddels enige vorm van erkenning. Zoals in de Woerdense Courant van 4 juli jl. na het recente straattheaterfestival aldaar, waarbij in een goede recensie over het gebeuren het volgende werd gesteld: '…Het zijn ieder jaar opnieuw de plotseling opduikende vreemde figuren die de verrassing van het festival vormen: De typetjes waarvan je even denkt 'horen ze er nou bij en zijn ze echt' of zijn het gewoon maar een paar verdwaalde rare snuiters? Zoals het 'deftige echtpaar' dat overal opduikt als toeschouwer tussen het publiek, zij als dame gekleed en hij in het zwarte pak

die al pijprokend commentaar geeft op alles wat er te zien is. Toeschouwers of toch artiesten? Het laatste is het geval en dat blijkt als de mannelijke helft van het echtpaar achter de coulissen duikt bij de PolderPaters die zojuist hun optreden achter de rug hebben. Het stel heeft genoten van de voorstelling. De PolderPaters brengen een flitsende show met de ene gedaanteverwisseling na de andere, van paters en nonnen tot sexy travestieten met een engel in hun midden. "Prachtig", roept de pijp geaffecteerd. "Ik zou jullie wel eens vaker willen zien, leuk ook voor in de kerk en zo"… De persoon in kwestie is niet alleen artiest, maar blijkt eveneens eigenaar van een theaterbureau te zijn die op zoek is naar onbekend talent. De prestatie van de PolderPaters noemt hij zeer de moeite waard, dus noteert hij graag hun telefoonnummer….' Aldus het commentaar in de Woerdense Courant. Een tekst die in de kring van de PolderPaters met instemming is gelezen.

Gaan jullie nog lang door?
Dat ligt eraan, is de mening van de aanwezige leden. Zolang iedereen het leuk vindt en dat geldt voor zowel het publiek als de groep zelf, gaat men door. Een tijdje geleden wilden de PolderPaters stoppen met hun optredens, maar de aanmoedigingsprijs bij het festival in Mijdrecht heeft hen toch maar doen besluiten hun repertoire voort zetten. Ook de 'fanclub', waarvan ouders, vrienden, vriendinnen en een aantal naaste belangstellenden deel uitmaken, was die mening toegedaan. Joris Drubbel ten slotte: "Als de mensen na afloop van een voorstelling naar je toe komen en vragen om een kaartje, hebben ze van je genoten. Dat moet zo blijven. Zodra je merkt dat men het wel gezien heeft, wordt het stilaan tijd om een andere hobby te kiezen. Maar zover is het dus nog niet!"

Aan de PolderPaters wordt gestalte gegeven door: Joris, Mathijs en Wouter Drubbel, Robert Oudshoorn, Remco van Dijk, Sander en Edwin Koster, Chester van der Tang, Pieter van Hekken, Stefan Leeuwerik en Rocco Bouwman. Wilt u meer informatie dan kunt u altijd even kijken op de website van de PolderPaters: http://www.PolderPaters.tk (Foto's: Archief PolderPaters)

 
 

   
 

Woerdense Courant van 4 juli 2002

 

 
'…Het zijn ieder jaar opnieuw de plotseling opduikende vreemde figuren die de verrassing van het festival vormen: de typetjes waarvan je even denkt 'horen ze er nou bij en zijn ze echt' of zijn het gewoon maar een paar verdwaalde rare snuiters? Zoals het 'deftige echtpaar' dat overal opduikt als toeschouwer tussen het publiek, zij als dame gekleed en hij in het zwarte pak die al pijprokend commentaar geeft op alles wat er te zien is. Toeschouwers of toch artiesten? Het laatste is het geval en dat blijkt als de mannelijke helft van het echtpaar achter de coulissen duikt bij de PolderPaters die zojuist

hun optreden achter de rug hebben. Het stel heeft genoten van de voorstelling. De PolderPaters brengen een flitsende show met de ene gedaanteverwisseling na de andere, van paters en nonnen tot sexy travestieten met een engel in hun midden. "Prachtig", roept de pijp geaffecteerd. "Ik zou jullie wel eens vaker willen zien, leuk ook voor in de kerk en zo"… De persoon in kwestie is niet alleen artiest, maar blijkt eveneens eigenaar van een theaterbureau te zijn die op zoek is naar onbekend talent. De prestatie van de PolderPaters noemt hij zeer de moeite waard, dus noteert hij graag hun telefoonnummer... .'

 

 

   
 

Nieuwe Meerbode uit week 22

 

 
Op zaterdagochtend 25 mei 2002 werd de spits van het programma afgebeten door het kinderduo Sophie en Veronika. Deze meiden wonnen prompt de aanmoedigingsprijs van het Open Podium. In de categorie volwassenen werd de prijs in de wacht gesleept door De PolderPaters, die een hilarische act in de stromende regen speelden. De sfeer tijdens het festival was gezellig en ontspannen. Dat was merkbaar op het kunstenaarspleintje Kleine Spui. Meer dan 65 voorstellingen werden uitgevoerd door zo'n 30 gezelschappen, amateurs en professionals. Bijzonder was de parade van een viertal A-Fords, voorafgegaan door een muziekgroep. Nog niet eerder aanwezig op het festival was de Cinema PolderBlik met twee filmzalen, één voor de vertoning van historische en één van korte moderne films. Het publiek schuifelde langs de 45 kramen van de kunstmarkt en kon even op adem komen tijdens een van de vijf rondvaarten met de authentieke Friese praam De Demmerik die op de Ringvaart voer.

Op de vijf podia en speelplekken wisselden vele straattheatergezelschappen elkaar af. Toneel, beeldend theater en objectentheater, vertelkunst en clownerie, muziek, dans, mime en jongleren, alle disciplines waren op het festival vertegenwoordigd. De voorstellingen werden regelmatig verstoord door de kanonsschoten van de Saluutbatterij Atkins, die het soldatenleven anno 1815 lieten herleven. In de Lindeboompassage werd het publiek uitgenodigd voor een partijtje schaak. Op het plein konden kinderen zich laten grimeren en klompenschilderen. Etalages van winkeliers op de festivalroute waren in het thema Holland Waterlanders versierd. In totaal vielen 15 festivalgangers in de prijzen met de wedstrijd etalagerebus

Prijswinnaars Aanmoedigingsprijs Open Podium:
Sophie en Veronika (categorie kinderen) en de PolderPaters (categorie
volwassenen)